Besplatan program za crtanje/projektovanje

Htio bih ovu temu pribliziti onima koji nisu najbolje upoznati sa pojmom computer aided design odnosno crtanja/projektovanja pomocu racunara ili skraceno CAD. CAD Softveri se najvise koriste za precizno crtanje odnosno projektovanje, medjutim postoji mnogo situacija kad cete trebati nacrtati nesto precizno, a da to ne bude neki tehnicki crtez. U takvim situacijama nezamislivo je kupovati neki skupi CAD softver kojima cijene idu i do nekoliko hiljada eura. Takodje, tu je i velik broj besplatnih CAD Softvera, i potrebno je odabrati jedan za ono sto vam treba. Ovdje cu dati preporuke kojima sam se ja vodio kad sam probao naci neki besplatan CAD softver za sebe:

- probajte naci besplatan CAD, a da to ‘besplatno’ ne bude na nacin: e za ovu funkciju trebate doplatiti i sl.
- trenutno se moze naci dosta tzv. autocad klonova, od kojih su 90% bazirani na intellicad platformi, koju je razvila grupa strucnjaka, medjutim pokazuje se s vremenom da je platforma losa, a kad je losa platforma lose je i sve ono sto se proba na njoj nadograditi i napraviti.
- broj korisnih komandi i funkcija
- slozenost koristenja programa
- brzina rada i zahtjevnost po pitanju hardvera (obavezno treba biti baziran na opengl ili directx grafici)
- velicina download-a (ako se u mjeri u Gb, sa brzinom interneta kod nas, mozete se dobro nacekati).

BabaCAD je jos uvijek u razvojnoj fazi i mnogo novih stvari bi trebalo ako Bog da biti uradjeno uskoro. Trenutno zavrsavam plot funkciju a tu ce biti i plot layout-i i sve ono sto treba za plotanje/stampanje kao model/paper modovi i sl.
Provjerite da li je postavljena nova verzija na http://www.babacad.com

17 thoughts on “Besplatan program za crtanje/projektovanje

    • Vjerovatno mislite kako otvoriti crtez iz autocad-a. Ako imate samo fajl sa dwg ekstenzijom, u postojecoj verziji babacad-a ne moze se otvoriti. Medjutim ako neko ima autocad i treba da vam posalje neki crtez, samo mu recite da prilikom snimanja (save as…) izabere format dxf 2000 u padajucem meniju prozora za snimanje fajla u autocad- u. Ako ste mislili na nesto drugo onda mi objasnite preciznije.

  1. Pozdrav,
    Moze li se u BABAcad-u crtati skica saobracajnih nezgoda u razmjeri? Na licu mjesta crtamo kroki, nakon toga precizno u razmjeri na osnovu prirodnih mjera koje smo uzeli na terenu. Postoji li neko uputstvo kako se radi u programu pa da pokusam. Rucno crtanje me unistava, umorna sam od sestara i linijara. Hvala unaprijed. LP

    • Moze se sve crtati, u razmjeri ili u 1:1, poslije se moze plotati u bilo kojoj razmjeri. Sve je isto kao u AutoCAD-u i sve knjige i tutoriali (ima ih mnogo na internetu) vaze za BabaCAD.

Leave a Reply