Besplatan program za crtanje/projektovanje

Htio bih ovu temu pribliziti onima koji nisu najbolje upoznati sa pojmom computer aided design odnosno crtanja/projektovanja pomocu racunara ili skraceno CAD. CAD Softveri se najvise koriste za precizno crtanje odnosno projektovanje, medjutim postoji mnogo situacija kad cete trebati nacrtati nesto precizno, a da to ne bude neki tehnicki crtez. U takvim situacijama nezamislivo je kupovati neki skupi CAD softver kojima cijene idu i do nekoliko hiljada eura. Takodje, tu je i velik broj besplatnih CAD Softvera, i potrebno je odabrati jedan za ono sto vam treba. Ovdje cu dati preporuke kojima sam se ja vodio kad sam probao naci neki besplatan CAD softver za sebe:

- probajte naci besplatan CAD, a da to ‘besplatno’ ne bude na nacin: e za ovu funkciju trebate doplatiti i sl.
- trenutno se moze naci dosta tzv. autocad klonova, od kojih su 90% bazirani na intellicad platformi, koju je razvila grupa strucnjaka, medjutim pokazuje se s vremenom da je platforma losa, a kad je losa platforma lose je i sve ono sto se proba na njoj nadograditi i napraviti.
- broj korisnih komandi i funkcija
- slozenost koristenja programa
- brzina rada i zahtjevnost po pitanju hardvera (obavezno treba biti baziran na opengl ili directx grafici)
- velicina download-a (ako se u mjeri u Gb, sa brzinom interneta kod nas, mozete se dobro nacekati).

BabaCAD je jos uvijek u razvojnoj fazi i mnogo novih stvari bi trebalo ako Bog da biti uradjeno uskoro. Trenutno zavrsavam plot funkciju a tu ce biti i plot layout-i i sve ono sto treba za plotanje/stampanje kao model/paper modovi i sl.
Provjerite da li je postavljena nova verzija na http://www.babacad.com

BabaCAD je nagrađen “Editor’s Pick” nagradom od Brothersoft-a

Zadovoljstvo mi je da objavim da je BabaCAD nagrađen “Editor’s Pick” nagradom od portala www.Brothersoft.com za mjesec juni 2012.
BrotherSoft je jedan od vodećih portala za download softvera koji nudi veliku kolekciju softvera za besplatan download i ima preko 20 miliona jedinstvenih posjetilaca svakog mjeseca.

Na prvi pogled, kad sam dobio mail od urednika iz brothersoft-a da je BabaCAD odličan CAD softver i da je nagrađen “Editor’s Pick” nagradom, pomislio sam “u redu, vjerovatno svaki novo objavljeni softver nagrade ovakvom nagradom”. Zatim, nakon što sam malo potražio na google-u, moram priznati da sam se ipak iznenadio u pozitivnom smislu. Shvatio sam da je ova nagrada za respekt i došao sam do informacija o tome koji kriteriji se primjenjuju za dodjelu nagrade “Editor’s Pick” (više možete pročitati ovdje  http://author.brothersoft.com/pickaward.html ):

<citat>
Uredništvo Brothersoft-a dodjeljuje nekom produktu nagradu “Pick Award” zato što je taj produkt lagan za korištenje, ima profesionalan korisnički interfejs i odličan je poredeći ga sa ostalim softver-ima u istoj ili sličnoj kategoriji (u ovom slučaju kategoriji CAD aplikacija).

O procjeni
Brothersoft procjenjuje softver na osnovu unaprijed postavljenih kriterija. Takođe, autoru softvera dajemo iskreno mišljenje. Naša prvenstvena namjera je da naša procjena pomogne autoru da unaprijedi razvoj i ponudi još više svojim korisnicima.

O načinu odabira
Sljedeće kriterije koristi naš tim za ocjenu softvera ocjenom 3 i više:
1. Više popularan, kao i veće korištenje softvera
2. Ova aplikacija je odličan softver poredeći sa sličnim softverom, lagana za korištenje i profesionalnog izgleda
3. Ne sadrži spyware, ne mjenja sadržaj registara OS-a, omogučuje deinstaliranje i briše sve tragove sa hard diska
4. Autor softvera obezbjeđuje pomoć za korištenje unutar aplikacije, daje tehničku podršku putem e-mail-a i jasno je prikazuje unutar aplikacije
5. Ova aplikacija ima home page profesionalnog izgleda i sadrži download linkove, detaljan opis aplikacije, kontakt informacije i pomoć.
<kraj citata>

Zahvaljujem se Brothersoft-u za dodjeljenu nagradu. Nadam se aBd da ću ovaj softver urediti da bude još bolji i više korisniji svima.

prvi bosanski, hrvatski i srpski CAD

Unaprijed se izvinjavam ako nisam pogodio naslov- Iskreno rečeno nisam puno istraživao, već sam samo tražeći u Google-u za bosanski, hrvatski i srpski CAD, pojedinačno, dobio ‘ništa’. Volio bih, ako sam pogriješio, da neko argumentirano komentira ovaj blog, kako se ne bih i dalje ofir’o. Ako sam kojim slučajem pogodio, nadam se da ću ovim animirati naše prijatelje u susjedstvu da počnu razmišljati o nekom svom CAD-u, jer bez konkurencije nema kvaliteta. Odmah da napomenem potencijalne reviewer-e i kritičare da ovaj projekat ni blizu nije završen, dosta toga se uveliko radi i u prvom zvaničnom ne-beta release-u očekujte dosta više od ovoga u trenutnoj beta verziji koja se može download-ati na www.babacad.com. Dugo sam razmišljao šta reći kad me neko pita: “A što bih ja koristio CAD kad imam krekovani AutoCAD za petaka”. Evo nekoliko razloga:

1. počele su inspekcije, legalizacija je u toku, možete se informisati na http://www.legalizacija.ba

2. radite dosta na terenu, zadesite se negdje gdje nema instaliran CAD, a ima internet. Idite na http://www.babacad.com i imate besplatan CAD i sve skinete i instalirate u roku 1 minute i odmah možete početi draftati.

3. imate nekih problema sa postojećim CAD-om. Npr. u AutoCAD-u bez dodatnih modula i skripti ne možete uvesti (importovati) txt fajl sa tačkama u X,Y koordinatama. Neki dan sjedim sa prijateljem i pričam mu o babacad-u i tu njegov kolega priupita da li babacad to može izgurati. Ja mu rekoh “za sad ne može, ali ako Bog da za par dana skini novu verziju pa možda se i nađe nešto”. Kad dođoh kući, skontam neću čekati, možda čovjeku to treba hitno, i ja to odmah naveče završim. Rezultat: 15-Jun verzija 1.0.3 ima novu komandu IMPTXT koja automatski ubaci tačke zajedno sa opisom za svaku tačku u radni prostor babacad-a.

Za GIS korisnike pripremam jedno iznenađenje, pa navratite ponekad i provjerite koje su novosti u novoj verziji ( http://www.babacad.com/releasenotes_bos.html ).

CAD, GIS i video trake

Zahvaljujem se svima na podršci u toku ovog projekta, kojeg sam nazvao BabaCAD iz više razloga. Prvo, da se razgraniči literalno od razno raznih turbo,pinki,fast,q,prog,lzw itd. CAD-ova, a takvih ima na stotine. Osim toga, ime BabaCAD, nadajući se ako Bog da, da će oni kojima nekad zatreba neki ultra fast startup simple free CAD, moći brzo da se sjete i pribave to sebi u kući, na poslu ili poslovnom izletu. Ovo kažem jer se skine za 2-3 minute s interneta, instalira za 5-6 sekundi i starta za 0.5 sekundi. A sad će me razumjeti oni koji su kao i ja imali prilike gledati kako se neki profi CAD-ovi verzija 2011 ili 2012 instaliraju i startaju po pola sata. Neću da kažem da ti softveri ne valjaju, naprotiv, to je premijer liga naspram BabaCAD-a, koji je tek u povojcima u nekoj općinskoj ligi. By the way, ovom prilikom selamim i pozdravljam kolege s kojima sam bio na izletu prije nekoliko dana. Prvi put sam posjetio bosanske monumente, tvrđavu Vranduk i Kraljevu Sutjesku, za koju kažu da je bosanski stolni grad i prvo utočište bosanskih kraljeva i kraljica, a poslije i sultana i sultanija. I onda kad on meni kaže: “nema Bosne”, ja bi mu i onaj jogurt i ono sve…
Izvinjavam se ako sam malo skrenuo sa teme, ali me godinama grize savjest, zato što nas zovu glupim bosancima, i rade nam bezobrazne stvari, a sve to najviše zbog nas samih. Da ne bude ni po babi (odatle isto BabaCAD), ni po amidžama, da ja krenem od sebe. Da sam bio manje lijen, mogao sam ovaj CAD početi praviti još prije 10 godina i više, pa bi sad imali u njemu dosta više opcija, a ne samo linija, polilinija i krug. Ali eto, šta je tu je. Ako Bog da, potrudit ću se da u narednim verzijama bude što više novih komandi i funkcija. Ono što bi sad izgledalo prioritet, možda Plot/Preview, onda Layout-i i poslije Modify alati. Dimenzions ide ubrzo aBd, jer kao što ste možda imali prilike vidjeti komande/sličice su već tu. Help će biti online na ovom sajtu u vidu html i možda youtube klipova, a tu je i forum, pa ako ima pitanja, ili možda nekih želja, što da ne. Ako je neka dobra ideja, a može se relativno brzo realizirati, tu sam da pomognem. Ostao sam dužan GIS-ovcima, dok ne bude bio gotov neki help, da kažem ukratko šta se može trenutno raditi. Najzanimljivije je možda to, što BabaCAD u ovoj sad verziji može učitavati georeferencirane rasterske podloge tif sa tfw, što npr. ostali CAD-ovi koliko ja znam još uvijek ne mogu, nego morate kupiti još neki dodatak tipa Map, GIS i sl. Jedna važna napomena: BabaCAD je kompatibilan sa ostalim CAD-ovima, jer snima i učitava DXF fajlove. To ću objasniti u help-u, ali evo sad premijerno, da ne bi bilo zabune: 1. kad vam neko treba nešto poslati iz drugog CAD-a, tražite da vam snimi “Save As” i odabere DXF 2000. Kad dobijete, prvo sebi sačuvajte negdje kopiju, pa onda otvorite, u slučaju da ima nekih stvari koje se ne budu učitale u BabaCAD-u, npr. za sad nema stylova, dimenzija. Kad u BabaCAD-u snimite ono što ste radili i pošaljete, to će moći otvoriti bilo koji CAD, jer je to DXF R14 standardni format. Za sad nećete moći snimiti hatch-ove, samo ih možete učitati i gledati, a kad snimite oni će nestati u vidu magle. To ću aBd riješiti nekako u nekoj budućoj verziji. Evo neka bude dosta za prvi blog, pa se opet javim ako Bog da, Selam i pozdrav.